ga('send', 'pageview');

Hoe maak ik mijn organisatie zichtbaar in de markt? [1]

Zichtbaarheid 1

Iedereen die een bedrijf heeft – groot of klein – wil dat ze gezien worden en worden herkent. Daar is niets vreemds aan. Maar hoe doe je dat nu, zonder dat je met hagel gaat schieten? En zonder dat daar een groot budget voor noodzakelijk is? In deze artikelen geef ik mijn visie hierop. De stappen die ik onderneem om de organisaties waar ik voor werk of heb gewerkt zichtbaar te maken.

Strategie

Het is van belang voordat je gaat nadenken over de verschillende middelen en de wijze waarop je de organisatie in de markt zichtbaar wil laten zijn, dat je nadenkt over bepaalde zaken. Namelijk:

  1. Wie willen wij zijn als organisatie
  2. Hoe ziet de markt ons nu
  3. Wie zijn onze doelgroepen of doelgroep
  4. Waar zijn wij sterk in
  5. Wat zijn onze zwaktes en kansen

Voor mij zijn dit de 5 belangrijkste aspecten die men voordat men gaat beginnen helder moet hebben. De kans is anders groot dat je in je communicatie de ene keer links gaat en de andere keer rechts. En dat is juist wat je niet wil. Herkenning wil je realiseren. Dat doe je door een vaste strategie te bepalen. Door consistent te zijn in je uitingen.

Wie willen wij zijn als organisatie

Weten wie je als organisatie bent is erg belangrijk in je communicatie naar buiten toe. Je staat ergens voor. En daar waar je voor staat past binnen jouw organisatie en de mensen die daar werken. Past datgene wat je wilt zijn niet bij je medewerkers, dan is het onmogelijk om in alle geledingen het zelfde naar buiten toe uit te stralen. Een simpel voorbeeld. Als je als organisatie zegt dat je geen 9-tot-5 mentaliteit hebt, maar 1 voor 5 wordt de telefoon niet meer opgenomen en staat het antwoordapparaat al aan. Dan klopt er iets niet.

Identiteit & kernwaarden

Ga dus op zoek naar de identiteit van de organisatie en kijk of deze past bij de medewerkers. Dit kan je doen door te kijken naar de kernwaarden van de organisatie. Door de missie en visie van de organisatie tot je te nemen. Door intern je oren en ogen open te houden en te observeren. Passen de kernwaarden bij de mensen. Handelen zij naar de kernwaarden. Ga het gesprek aan met de directie of management. Ga intern informeren of de medewerkers zich prettig voelen bij deze kernwaarden. Wanneer de medewerkers en de kernwaarden niet bij elkaar passen, ga dan met een advies terug naar de directie/management. Het aanpassen van de kernwaarden is dan misschien het eenvoudigste om te doen. Je kan ook adviseren om de medewerkers – via sessie – duidelijk te maken waar de organisatie voor staat en welk gedrag daar bij past.

Wees helderhelder

Maar ook van belang is wat je wilt zijn. Wil je een jong dynamische organisatie zijn. Of je wil een autoriteit zijn. Hoe moet je dan communiceren. Belangrijker is het om te achterhalen wat er verstaan wordt onder de term autoriteit. De één verstaat er iets anders onder dan de ander. Ik versta bijvoorbeeld onder een autoriteit een organisatie die formeel communiceert naar buiten toe. Een organisatie die visie artikelen, richtlijnen en onderzoeken publiceert. Maar als de organisatie dit allemaal niet doet. Is dan de term autoriteit, de juiste term voor de organisatie? Ik ben van mening van niet.

Als het helder is wat je wilt zijn dan is het eenvoudiger om te bepalen hoe je naar buiten toe wilt overkomen. Dit krijg je alleen maar in beeld wanneer je met de bepalende mensen binnen de organisatie om tafel gaat zitten. Ga de discussie aan. Maak duidelijk waarom er geen samenhang is tussen wat zij willen en hoe dat wordt benoemd.

Hoe ziet de markt ons nu

Om te bepalen hoe je zichtbaarheid wilt genereren in de markt, is het ook belangrijk om te weten hoe de markt jou nu ziet. Misschien doe je als organisatie al heel veel goed en is er niet veel verandering nodig. Hiervoor hebben we het gehad over wie je wilt zijn als organisatie. Past dit bij het beeld dat de markt heeft. Of is dat beeld totaal verschillend. Om het voorbeeld van hiervoor even terug te pakken. Je wilt als autoriteit bekend staan in de markt. Maar de markt ziet jullie als een stel jonge dynamische informele club. Dan weet je dat je veel werk moet verrichten om dat beeld om te buigen. Maar misschien moet je het wel niet om willen buigen. Misschien vinden de klanten het juist prettig om zaken te doen met zo’n jonge dynamische club. En willen zij helemaal geen zaken doen met een autoriteit. Wat bij mij oproept als: oubollig, weinig veranderingsgezind, formeel, procedures etc.

Vraag de markt ook welke kernwaarden zij belangrijk vinden en welke daarvan passen bij de organisatie. Worden de kernwaarden benoemd door de markt die de organisatie heeft geformuleerd. Uitstekend. Maar wat als dat niet het geval is? Waar ligt dat dan aan? Zijn de verkeerde kernwaarden benoemd? Passen de kernwaarden niet bij de medewerkers? Handelen de medewerkers niet naar de kernwaarden? Waar ligt euvel. Ga hierover – indien noodzakelijk –  de discussie aan met het management en directie.

Hoe verzamel je deze informatie. Heel simpel, bel klanten en stel ze de specifieke vragen. Of ga met sales mee naar nieuwe klanten en stel ze ook de vragen. Bel eventueel enkele bedrijven die de organisatie graag als klant zou willen hebben. Vraag ook waarom ze dat zo zien. Wat heeft er voor gezorgd dat zij zo over de organisatie denken. En vraag ook waarom ze klant zijn of overwegen om klant te worden van de organisatie. Verzamel deze informatie en trek je conclusie. En leg de uitkomsten voor aan het management en directie.

Wanneer je deze stap hebt gedaan, ben je weer dichter bij het vaststellen van de wijze waarop je als organisatie zichtbaarheid kan genereren.

 

Volgende keer deel 2 waarin ik mijn visie geef over de volgende stappen.

Als je een andere visie of ideeën hebt, hoor ik dat graag van je. Samen weten we meer!

twitterlinkedinrss
twitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *