ga('send', 'pageview');

Hoe maak ik mijn organisatie zichtbaar in de markt? [2]

Zichtbaarheid 1

Vorige week in deel 1 heb ik de eerste twee stappen besproken die van cruciaal belang zijn in het proces om je organisatie zichtbaar te maken in de markt. Wie willen we zijn en hoe ziet de markt ons nu waren deze stappen. Onderstaand ga ik de volgende stappen bespreken om tot een gedegen consistente wijze van communicatie te komen om zichtbaar te worden in de markt.

Wie zijn onze doelgroepen of doelgroep?

Het is natuurlijk van belang om te weten voor wie je content maakt. Want wat voor betekenis heeft het als je met je communicatie niet de juiste personen bereikt. Waarom zou je als organisatie informatie sturen naar iemand die daar niets mee kan of geen invloed heeft op de beslissing. Kijk goed naar wat je aanbiedt en voor wie dat van belang is. Dat kunnen in sommige gevallen meerdere personen zijn. Als dat duidelijk is, ga je kijken welke vragen deze personen hebben. Deze vragen kunnen erg uiteen liggen. Zo kan een persoon interesse hebben in de werking en de uitkomsten van een bepaald systeem. Welk voordeel kunnen ze hiermee behalen ten opzichte van andere systemen. Maar in de DMU zit ook de financiële man. Deze is niet geïnteresseerd in het systeem of de werking ervan. Deze is veel meer geïnteresseerd in de kosten en de financiële voordelen van het systeem. Zorg dat je uiteindelijk voor de verschillende partijen een aantal communicatie middelen beschikbaar hebt, waarmee je ze door het volledige traject van de customer journey heen leiden. Heb je verschillende diensten of producten dan dien je dit voor de verschillende doelgroepen te doen.

Het vergemakkelijkt de communicatie naar de doelgroep als je hier vooraf over nagedacht hebt. En niet adhoc iets moet maken. En ja het is natuurlijk mogelijk om de vooraf bepaalde content aan te passen aan de verschillende personen en/of organisaties. Maar dit zijn nuance verschillen. De basis ligt er.

Sterktes, zwaktes en kansenSWOT-analysis (1)

Deze laatste twee punten bespreek ik in een keer. En wellicht had ik voor de volledigheid ook het vierde aspect van de SWOT kunnen benoemen. Ga in de organisatie op zoek naar de dingen waar jullie echt goed in zijn. Kijk of er mogelijkheden zijn om deze sterkten te benutten om onderscheidend voordeel te realiseren. Maar kijk ook of deze sterkten een bijdrage leveren aan het versterken van een of meerdere zwaktes of aan het benutten van een of meerdere kansen. Dat hoeft niet zo te zijn, maar is wel een bijkomend voordeel. Onderzoek ook intern of er mogelijkheden zijn om zwaktes te versterken door middel van content. En zijn er kansen die nu nog niet benut worden. Benoem deze en ga in conclaaf met het management en directie om te achterhalen of zij voorstander zijn om deze sterktes, zwaktes en kansen op die manier in te zetten zodat er voordeel uit gehaald kan worden. Wellicht zie jij kansen die het management nog niet heeft gezien, misschien zie jij een manier om een zwakte om te buigen naar een sterkte.

Wanneer de directie en het management erachter staat, kan je hier verder aan werken. Op welke wijze gaan we deze aspecten gebruiken in onze content? Is de organisatie hier klaar voor? Zijn de achterliggende processen goed ingeregeld? Of moet daar eerst nog stappen in gezet worden?

En hoe nu verder

De eerste stap is gezet om de organisatie zichtbaar te maken in de markt. Er is gekeken naar wie we zijn, wat we willen zijn, hoe de markt ons ziet, welke doelgroepen we hebben en wat voor vragen zij hebben en we hebben in beeld wat de sterktes, zwaktes en kansen zijn. Deze informatie samen geeft een beeld van de organisatie. En natuurlijk haalt een ieder zijn beeld daaruit. Het is nu van belang om samen met het management en de directie- eventueel aangevuld met enkele stakeholders uit de rest van de organisatie, om draagvlak te krijgen – te gaan brainstormen over de wijze waarop deze informatie wordt ingezet in de communicatie. Wat wordt de overkoepelende visie waar alle communicatie aan toegewezen kan worden? In veel gevallen is dat de ‘pay-off’ van de organisatie. Maar dat is niet noodzakelijk. Ook is het van belang dat er enkele kernwoorden worden vastgesteld. Deze kernwoorden dienen in elke communicatie-uiting terug te komen. Niet allemaal in alle communicatie, maar wel diegene die van belang zijn in dat specifieke geval.

Intern

Is de overkoepelende visie en de kernwoorden duidelijk. Dan is het zaak om dit intern te presenteren. Want we willen natuurlijk dat iedereen binnen de organisatie op dezelfde wijze naar buiten communiceert. Dat dit in de praktijk misschien niet helemaal vlekkeloos verloopt is niet te voorkomen. Maar als je het intern overbrengt, het hoe en waarom. En de medewerkers kunnen zich vinden in het geheel. Dan is het een stuk makkelijker voor ze. En daarnaast is het dan ook mogelijk om medewerkers er op aan te spreken als zij anders handelen (waar ze wellicht een goede reden voor hebben, want we gaan uit van het goede van de mens).

We hebben nu belangrijke stappen gezet in het proces om de organisatie zichtbaar te maken in de markt. Alleen de markt heeft er tot dusverre nog niets van gezien of gehoord. Maar de basis is gelegd, om straks op een consistente wijze naar buiten te communiceren. Deze stappen zijn hiervoor belangrijk en je zal zien dat de organisatie er profijt van heeft.

In deel 3 zal ik mijn visie geven over de keuze van de verschillende communicatiemiddelen.

 

twitterlinkedinrss
twitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *