ga('send', 'pageview');

Hoe maak ik mijn organisatie zichtbaar in de markt? [3]

Zichtbaarheid 1Deel 1 & 2 zijn al een tijdje geleden geplaatst. Nu eindelijk de tijd gehad om ook deel 3 te schrijven. De keuze voor de verschillende communicatie middelen. Een proces wat voor elke organisatie anders is. Maar ook voor elke markt anders is. Het is dan ook geen opsomming van middelen, maar meer het indelen in categorieën.

 

Volgens vele marketeers bestaat het AIDA model niet meer in de huidige markt. Maar naar mijn mening is het nog steeds van toepassing op de huidige marketing. Aandacht – Interesse – Verlangen – Actie. Dat geldt in mijn ogen nog steeds. Je zal als organisatie eerst de aandacht moeten krijgen van de prospect. Deze prospect moet dan de interesse krijgen in hetgeen jij aanbiedt en vervolgens moet hij de noodzaak van het verkrijgen er van inzien. Uiteindelijk moet hij/zij tot aanschaf overgaan. Eigenlijk de customer journey doorlopen. Wat er mist is de continuïteit. Hiermee bedoel ik dat je de klant ook als klant wilt vasthouden. Ook daar moet je moeite voor doen.

Communicatiemiddelen

Maar wanneer gebruiken we nu welke communicatiemiddelen? Dat is een uitstekende vraag en het antwoord daarop is lastig te geven. Voor iedereen kan dat verschillend zijn. Maar kijk wat er voor handen is binnen jouw organisatie aan middelen en tools. Kijk daarna in welk gebied ze ingezet kunnen worden. Gebruik daar gewoon het AIDA model voor of geef de stages een andere naam. Maak daar een overzicht van. Een simpel voorbeeld: een instructie video is niet het middelen om de aandacht te krijgen. Maar het kan wel een bijdrage leveren om de prospect over te halen om het aan te schaffen. Mis je in de verschillende stages middelen, zorg er dan voor dat ze er komen. In elke stage moet je verschillende middelen beschikbaar hebben om de klant te kunnen bereiken,

Voordeel van het indelen communicatiemiddelen

Het grootste voordeel van het indelen van de communicatiemiddelen vind ik, is dat je weet welke richting de content op moet gaan. Het geeft dus sturing aan het schrijven van de teksten. Is het aandacht dan is de inhoud meer op branding en positionering gericht. Is het interesse dan gaat het over dat ene specifieke product of die ene dienst.

Verschillende doelgroepen

Het kan ook zo zijn dat je verschillende doelgroepen wilt bereiken. Dan heb je natuurlijk niet aan 1 overzicht genoegd. Want wat voor de ene doelgroep geldt, geldt niet voor een andere. Zo kan je bijvoorbeeld onderscheidt maken in:

  • Directie gericht op ontwikkelingen in de markt, visie, trends
  • Management gericht op organisatie ontwikkelingen
  • Werknemer gericht op functionele aspecten

Wanneer je hier vooraf goed over nadenkt en de middelen kan toewijzen aan het proces. Dan is het eenvoudiger om de inhoud te bepalen en wordt het voor de organisatie eenvoudiger om consistent over te komen.

twitterlinkedinrss
twitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *